انواع سردخانه و کاربردهای آن

انواع سردخانه و کاربردهای آن
نویسنده FR تاریخ آبان ۹, ۱۳۹۸ دسته مقالات

معرفی سردخانه و کاربردهای آن

با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی ، بهره گیری از تجهیزات اتوماتیک به سرعت فراگیر شده به طوریکه عدم استفاده از آنها در صنایع مختلف به امری اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. تقریبا تمامی مواد غذایی و سایر مواد مصرفی همچون داروها ، مواد شیمیایی ، انواع گل ها و … بخش زیادی از عمر خود را در درون محفظه های سرد و یا سردخانه طی نموده اند. سردخانه ها با ایجاد دمای سرد و رطوبت کافی از فاسد شدن مواد غذایی جلوگیری مینمایند. لازم به ذکر است که مواد غذایی و پروتئینی برای سالم ماندن و عدم از دست دادن کیفیت و رنگ و مزه در سردخانه های بالای صفر و یا زیر صفر نگه داری میشوند. در واقع برای نگه داشتن کوتاه مدت مواد غذایی از سردخانه های بالای صفر و برای ذخیره طولانی مدت از سردخانه زیر صفر استفاده می گردد. بعنوان مثال میوه ها و سبزیجات در سردخانه های بالای صفر نگه داری میشوند. دما در سردخانه بالای صفر بین صفر درجه سانتی گراد و ۱۵ درجه سانتی گراد قابل تنظیم است. بعنوان مثال میوه موز را در سردخانه در دمای ۱۳ الی ۱۵ درجه نگه میدارند. همچنین انواع سیب نیز در دماهای صفر الی ۲ درجه سانتی گراد ذخیره میشوند. علاوه بر دما ، میزان رطوبت نسبی و همچنین تهویه هوای داخل بر سلامت مواد غذایی و همچنین افزایش عمر مفید آنها تأثیر زیادی دارد. رطوبت در سالن ها و اتاقک های سردخانه ای معمولا بسیار بالا می باشد. زیرا مواد غذایی همچون میوه ها و سبزیجات در اثر از دست دادن آب ، چروکیده شده و کیفیت اصلی خود را از دست میدهند.

انواع سردخانه

سردخانه با توجه به ابعاد آن به سه دسته اصلی سردخانه صنعتی ، سردخانه اتاقکی و سردخانه کانکسی تقسیم میشوند. همچنین بر اساس نوع گاز به کار رفته و دمای کاری ، سردخانه در انواع آمونیاکی و فریونی و همچنین سردخانه بالای صفر و زیر صفر طراحی میشوند. سردخانه های آمونیاکی همان سردخانه های صنعتی و بزرگ می باشند. زیرا استفاده از مبرد آمونیاکی در سردخانه های اتاقکی و کانکسی مقرون به صرفه نیست. در سردخانه های کوچک از مبردهای فریونی استفاده میشود.

انواع سردخانه

سردخانه گوشت بالای صفر و زیر صفر

گوشت دام و طیور و همچنین محصولات دریایی همچون گوشت ماهی و … به دلیل فعالیت میکرو ارگانیزم ها به سرعت فاسد میشود. در زمان کشتار ، انواع گوشت قرمز و سفید دمای بالایی دارند که مکانی بسیار مناسب برای رشد باکتری میباشد. عرضه کنندگان محصولات پروتئینی برای جلوگیری از عدم فاسدشدن محصولات خود آنها را در سردخانه قرار داده و دمای اولیه مواد غذایی را کاهش میدهند. فرایند منجمد کردن گوشت در دو مرحله صورت میگیرد. در مرحله اول به سرعت دمای گوشت را تا ۲۰ درجه کاهش میدهند.

سردخانه گوشت بالای صفر و زیر صفر

سپس توسط تونل انجماد دمای آن را در کمتر از ۲۴ ساعت به منفی ۱۸ درجه سانتی گراد میرسانند. در چنین حالتی از ایجاد کریستال های یخی بزرگ در بافت گوشت و یا سطح آن جلوگیری میشود. لازم به ذکر است که اگر به هنگام فرایند انجماد گوشت ، کریستال های یخی در بافت آن شکل بگیرد ، گوشت کیفیت اصلی و طعم واقعی خود را از دست میدهند و به لحاظ تجاری نیز کم ارزشتر میشود. تونل های انجماد قابلیت نگه داری و ذخیره سازی را ندارد و تنها مزیت آنها منجمد نمودن سریع مواد می باشد. از این رو برای نگه داری طولانی مدت مواد غذایی منجمد شده ، آنها را به سردخانه زیر صفر منتقل میکنند. سردخانه گوشت زیر صفر در دماهای منفی ۱۸ درجه الی منفی ۳۰ درجه تنظیم میشود و بدین ترتیب گوشت منجمد شده برای مدت طولانی و گاها یکسال در داخل سردخانه ذخیره می گردد.

حتماً بخوانید :   دستگاه شیردوش و انواع آن

سردخانه بستنی

بستنی به دلیل نحوه تولید بسیار خاص برای نگه داری به دماهای زیر صفر نیاز دارد. اصولا بستنی را در سردخانه با دمای منفی ۱۸ درجه سانتی گراد قرار میدهند. زیرا دماهای گرمتر کیفیت بستنی و طعم و مزه آن را ضایع میکند. از این رو سردخانه بستنی در طرح زیر صفر تولید میشود و در ساخت آنها از یونیت برودتی قدرتمند استفاده میشود.

سردخانه میوه و سبزی

برای کنترل و تنظیم بازار عرضه و تقاضای میوه در بازار و همچنین جلوگیری از فاسد شدن میوه ها در فصل تولید و برداشت انبوه آنها ، سردخانه ها نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. هر چند برخی از میوه ها و سبزیجات رابه صورت خرد شده در ردخانه های زیر صفر نگه میدارند، اما عمده سردخانه های میوه و سبزی در نوع سردخانه بالای صفر طراحی میشوند.

زیرا فرایند منجمد شدن می تواند به بافت اصلی میوه آسیب بزند و طعم و مزه آنها تغییر دهد. استان های شمالی کشور یکی از تولید کنندگان اصلی میوه در داخل کشور می باشند و تقریبا بیشتر سردخانه میوه در این نواحی طراحی و بکار گرفته میشوند. استان های جنوبی نیز به دلیل سید محصولات دریایی توجه ویژه ای به سردخانه گوشت زیر صفر دارند و اکثریت استفاده از سردخانه زیر صفر در ایران به نواحی جنوب کشور تعلق دارد.

سردخانه لبنیات

شیر و فراوده های آن همچون ماست ، خامه ، کره ، پنیر و … باید در دماهای پایین محافظت شوند. با توجه به اهمیت بالای لبنیات در زنجیره غذایی و مصرف هر روز آنها ، نگه داری و حفظ این محصولات غذایی قبل از مصرف امری مهم می باشد.

سردخانه لبنیات

از این رو این محصولات را به هنگام فراوری در داخل سردخانه های بالای صفر قرار میدهند. زیرا سردخانه زیر صفر برای نگه داری محصولات لبنی مناسب نیست.

سردخانه دارویی

این نوع سردخانه های در طرح بالای صفر تولید میشوند. دمای کاری سردخانه دارویی معمولا بین ۲ الی ۸ درجه سانتی گراد است. در این سردخانه ها علاوه بر داروهای پزشکی برخی از دستگاه های پزشکی نیز نیاز به محافظت پیدا میکنند که نمیتوان در دماهای معمولی عملکرد و کارکرد آنها را تضمین نمود. همچنین بسیاری از داروها در دمای معمولی خاصیت و اثر درمانی خود را از دست می دهند. با قرار دادن داروهای پزشکی در اتاقک های سرد و یا سردخانه کیفیت و ماندگاری آنها تضمین میشود.

در سردخانه دارویی سیستم کنترل تبرید ، میزان دما و رطوبت و همچنین سرعت گردش هوا در داخل آن را تنظیم می نماید. با داشتن دمای ثابت و رطوبت مناسب امنیت انبار داورها در سردخانه دارویی تضمین می گردد.

در سردخانه دارویی معمولا برخی از واکسن ها در بازه دمایی صفر الی ۸ درجه سانتی گراد ، داروها در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد و خون در دمای منفی پنج درجه  سانتی گراد تا یک درجه سانتی گراد نگه داری میشوند.

گروه صنعتی کولد میکر با ارائه مشاوره رایگان و شناخت نیازهای مشتری ، بعنوان یکی از تولید کنندگان و تأمین کنندگان تجهیزات برودتی در داخل کشور آماده طراحی و راه اندازی انواع سردخانه بالای صفر و زیر صفر در داخل کشور است. نصب اصولی و استفاده تجهیزات متناسب با نوع سردخانه و منطقه جغرافیایی مورد استفاده و بهره بردن از تجهیزات با کیفیت تخصص این گروه می باشد. در صورتیکه در رابطه با طراحی سردخانه و همچنین برآورد هزینه آن نیاز مشاوره دارید می توانید با شماره ۰۹۱۴۴۴۸۵۵۹۰ تماس حاصل فرمایید. کارشناسان بخش فروش ما با ارائه راهکارهای متناسب با بودجه و نیاز شما را در این زمینه راهنمایی خواهند نمود.

دیدگاه ها