یخسازی طبیعی یا سنتی در ایران

یخسازی طبیعی یا سنتی در ایران
نویسنده am.admin تاریخ تیر ۲۶, ۱۳۹۶ دسته وبلاگ

 

یخسازی طبیعی یا سنتی در ایران

تاریخچه یخدان ها

یخسازی طبیعی یا سنتی در ایران : از گذشته تا به امروز یخ برای خنک کردن موارد غذایی مخصوصاً شربت ها و نوشیدنی ها مورد استفاده قرار گرفته است ، قبلاً در فصل زمستان که برف شروع به باریدن میکرد برف ها را در مکان هایی به نام یخدان شروع به انبار کردن مینمودند تا در فصل تابستان و گرما بتوانند از آن استفاده نمایند. در گذشته یخ از آنجایی که یک نیاز مبرم و ضروری نبود به عنوان یک کالای لوکس و تجملی به شمار میرفت و البته بیشتر افراد مرفح جامعه از آن میتوانستند بهره مند گردند و استفاده نمایند و این به خاطر بهای یخ بود.

در زمانهای گذشته افرادی که در پر کردن این انبار های یخ کمک میکردند میتوانستند مقداری یخ به رایگان در فصل تاستان یا هر زمان دیگری دریافت نمایند، مالکان این یخدان ها افرادی بسیار ثروتمند بودند که فروش یخ برای این افراد درآمد بسیار خوبی داشت قرار گرفتن یخدان روستای بهلگرد و یخدان باغ و عمارت شوکت آباد بیرجند در کنار عمارت اعیانی دلیل بر این ادعاست.

 

 

تجارت یخدان ها
تجارت یخدان ها

تجارت یخدان ها

بیشتر بخدان ها به منظور تجارت بنا شده بودند که تا اوایل سال ۱۹۶۰ یخ را به طور مستقیم به بازار یا افراد می فروختند، به طور مثال اگر بخواهیم یکی از این یخدان ها را نام ببریم یخدان عباس آباد از سوی حاجی آقا علی ، مالک بزرگی که زمین هایی در رفسنجان و روستاهای اطراف داشت ساخته شده بود که یخ را به روستاییان دهقان که بر روی زمین های متعلق به این ارباب کار میکردند بطور مجانی میدادند و البته اضافه تولید نیز به روستاییان فروخته می شد.

لازم به ذکر است که رسم بر این بوده که مالکان قدیمی قسمتی از تولیدات یخ خود را جهت مصرف مردم وقف میکردند، از یخ بیشتر در مراسم های عروسی ، جشن ها ، حسینیه ها ، اعیاد و … استفاده میشد.

 

 

پیدایش یخدان ها

پیدایش یخدان ها

به طور دقیق کسی نمیداند اولین یخدان ها در چه زمانی ساخته شده اند اما با توجه به شعر های شاعران ، شاعری به نام سوزنی اولین شاعری بوده است که در اشعارش اشاره به یخدان نموده است و این را میتوان مبدأ قرار داد.

 

دیدگاه ها