یخچال های مصنوعی

یخدان ها و یخچال ها
نویسنده FR تاریخ مهر ۱۴, ۱۳۹۷ دسته مقالات وبلاگ

یخچال های مصنوعی

  • چگونگی پیدایش یخچالها
  • چرا یخچالها مخروطی شکل بودند؟
  • نحوه کار یخچال‌ها

 

اگر روزی در بیابانی گرم با آفتابی سوزان گیر افتاده باشید و از تمام داشته هایتان فقط یک یخچال کوچک باشد، چه می کنید؟

ایرانیان قرن ها پیش در حدود ۲۰۰۰ سال گذشته فکر هوشمندانه و جالبی برای تولید یخ در وسط بیابان تعبیه کردند. یخچالها بهترین فکر و مکان مناسب برای تولید و نگه داری یخ بود.

اولین یخچال تولید شده توسط انسان به حدود ۴۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد و ارتفاع آنها حدود ۱۸ متر بود . از قسمت زیرین یخچالها برای انبار کردن مواد غذایی که فاسد شدنی بودند و نگه داشتن یخ و نیز برای خنک کردن هوا استفاده می کردند. در حقیقت ظاهر مخروطی شکل آنها و ضخامت دیواره های آنها طوری تعبیه شده بود که همانند یک عایق در برابر ورود گرما عمل می کردند و سرمای حاصل از یخ ها را در خود نگه می داشتند.

با مزیتی که این یخچالها داشتند در تمام فصل های گرم و سرد می توانستند از یخ ها و آب خنک موجود در آن استفاده کنند.

در بیابانهای سوزان یزد و در بسیاری از شهرهای ایران از این نوع یخچالها وجود دارد. در زمان های قدیم زندگی بدون یخچال ممکن نبود چرا که برای نگهداری از غذاهای گوشتی مثل کباب و درست کردن دسر مورد علاقه ایرانی ها ، مثل فالوده نیاز به محیط های سرد بود که وجود این یخچالهای زیرزمینی تا حدود زیادی نیازهای مردم را رفع می کرد.

حتماً بخوانید :   تحلیل یخساز برقی3281 کلترونیک

 

چرا یخچالها مخروطی شکل بودند؟

ظاهر مخروطی شکل یخچالهای زیرزمینی صرفا برای زیبایی آنها نبود بلکه جنبه بسیار کاربردی برای تولید یخ داشتند. در قسمت بالای مخروطی شکل یخچال چیزی شبیه به دودکش تعبیه شده بود تا هادی جریان هوا را به داخل یخچالها باشند. مخروط ها از ساروج که یک نوع مواد عایقی به شمار می آمد درست شده بودند و این مواد تشکیل شده از ساروج شامل خاک رس، پوسته تخم مرغ، شن و ماسه، خاکستر و موی بز هستند. کارکرد این لایه های عایقی به صورتی است که حتی اگر نور مستقیم خورشید به یخچالها بتابد، کار خود را به نحو احسن انجام دهند . بادی که همواره از دودکش های یخچال وارد می شود با یخ ها برخورد می کند و محیط داخل یخچال را در طول فصل های گرم ، سرد و خنک نگه می دارد حتی شکل ظاهری یخ ها بدون هیچ تغییری بجا می مانند.

 

نحوه کار یخچال‌ها

در زیر زمین، چون خبری از تابش نور خورشید نیست پس دمای موجود در آن کمتر از روی زمین خواهد بود ولی آیا اندازه این سرما به قدری بود که آب در آن به یخ تبدیل شود؟ معلوم است بدون تردید پاسخ، منفی است با این وجود چگونه در یخچالها، یخ تولید می شد؟

جالب است بدانید که زمستان فصل مناسبی برای تولید یخ بود . بدین صورت که آب در کانالهای زیرزمینی بنام قنات جاری می شد و پس از جاری شدن در مسیر های زیرزمینی در طول فصل سرد ،فرصتی برای استراحت داشت تا تبدیل به یخ شود . ممکن بود این آبها از ذوب شدن برف کوهها بدست آید.

حتماً بخوانید :   بررسی یخساز خانگی دلونگی

ساخت یخچالهای زیرزمینی به قرنها پیش باز می گردد و در کشورهای ایران، تاجیکستان و افغانستان دیده می شود.

 

نتیجه گیری

با مطالعه مقاله مذکور در بالا خواهید فهمید که یخچالهای زیرزمینی چگونه و در کجا تولید شده اند . در زمان کنونی که ما تحمل گرمای تابستان را نداریم ، بشر در سالهای گذشته چگونه دست به تولید یخچالها زده و سرچشمه این فکر از کجاست و از چه کسانی الهام گرفته است؟

دیدگاه ها